ANZAC bisküvileri ve biraz mutfak tarihi

Posted On 24 / Mayıs / 2007

Filed under Mutfak

Comments Dropped 6 responses

Bizim kurabiyeler asker yolluğu çıktı :-))

Birkaç gün önce Berceste yemek şenliği kapsamında İngiliz usulü yulaflı bir kurabiye tarifi yapınca benim aklıma başka bir yulaflı tarif geldi. Uzun süredir evimizde severek yapıp yediğimiz bu kurabiyenin adı elimdeki nota göre Anzak bisküvisiydi. Tarifi bir Avustralyalı’dan almıştım evet ama yine de bu bisküvinin adında bundan öte bir şeyler var gibiydi. Bu nedenle interneti açtım ve şu bizim Çanakkale savaşı için gelen Anzac’ların (Avustralya ve Yeni Zelanda ordusu) kurabiyesi olduğunu öğrendim. Orada hala askerlerin anısına özel günlerde bu kurabiyelerden pişirilip yardım toplanıyormuş meğer.

Doğrusu, bizim kurabiyenin 1915’de Çanakkale topraklarında tüketilmiş olması bana epeyce heyecan verici geldi. Benim tarifimin en belirgin özelliği Hindistan ceviziydi. Öğrendiğime göre bu kurabiye çok dayanıklı olduğu için ordu erleri yanlarında Çanakkale’ye getirmiş. İyice kurumuş kurabiyeleri ezip toz haline getiriyor, sonra da su ilave edip ısıtıyor, reçel vb. karıştırıp kendilerine bir tür sıcak içecek yapıyorlarmış.

Zor koşulların kurabiyesiymiş yani. Wikipedia bunların Çanakkale’ye savaşmaya giden erkeklere Avustralyalı kadınlar tarafından yolluk olarak hazırlandığını yazıyor. Yulaflı kurabiye reçetesi işte o günlerde Avustralya’dan Çanakkale’ye yapılan uzun deniz yolculuğuna dayanacak şekilde değişime uğramış, hindistan cevizi eklenerek. Anglo saksonların (galiba İskoçların) daha önceki yulaflı tariflerinde ise hindistan cevizi yok. Yeni Zelanda’da bir profesör bu kurabiyelerin tarihini araştırmış ve yemek kitaplarında bu adın ilk kez 1921’de yani Çanakkale savaşlarından altı yıl sonra yer aldığını görmüş. Artık bu kurabiyeleri her yapışımda Çanakkale ve Gelibolu savaşlarını anımsayacağım herhalde. Sevdiklerinden uzakta şehit düşen ANZAC askerlerini anarak, onları buralara sürükleyen emperyalist devletleri lanetleyerek… Ve elbette bizim çıplak ayakla vatan uğruna ölmeye giden dedelerimize rahmet okuyarak…

Tarifi de yazayım. (Dikkat! Alışkanlık yapabilir…)Yapımı çok kolay ve kısa süren bu kurabiyelerin malzemesi şunlar:

  • 1 su bardağı Hindistan cevizi rendesi
  • 1 su bardağı yulaf ezmesi
  • 1 su bardağı un
  • Yarım bardak toz şeker
  • Bir dolu çay kaşığı kabartma tozu
  • Yarım bardak kuru üzüm (veya kuş üzümü -benim tercihim)
  • Yarım bardak tereyağı (veya eşiti sıvıyağ -bu da benim tercihim)
  • Bir buçuk yemek kaşığı golden syrup (olmasa da oluyor)

Tereyağı kullanıyorsak önce eritiyoruz. Sonra bütün malzemeyi halledip yağlanmış tepsiye kaşık kaşık yerleştiriyoruz. Tabii aralarında kabarma payı bırakarak.Pişme süresi 180 derecede (350F) 15-20 dakika. Savaşsız bir dünyada yemeniz dileğiyle afiyet olsun.

Reklamlar

6 Responses to “ANZAC bisküvileri ve biraz mutfak tarihi”

  1. punto

    Bisküvileri bilemiyorum ama hikayesi çok güzel.

  2. teyzen teyfik

    Merhaba,
    hikayesi üzücü bir tarif ama yapimi cok basit ve lezzetli görünüyor. Hatta tam ayaklandim, hadi yapayim bari diye ama yulaf ezmesi yokmus evde!
    🙂

  3. Elif

    Nefis! Nefis! Hikayeli tariflere devam. ;o)

    http://www.elifsavas.com/blog

  4. hülya yılmaz

    merhaba,
    aslında her yapılan şeyin bir hikayesi vardır mutlaka. kimi bilinir, kimi bilinmez.
    bu kurabiyenin hikayesinden çok etkilendim. dünyanın öbür ucundan ne için geldiklerini bile bilmeden gelip savaşan, bizim topraklarımızda ölen askerciklerin kurabiyesini mutlaka deneyeceğim.
    eline sağlık.

  5. Berceste

    Bu aralar ben kaptırmış gidiyorum 😦 Bana yazdığında diyecektim bir bağlantıları var diye de… Araştıramadımdı 😦 Ama oldukça lezzetli görünüyorlar. Eline sağlık!

  6. b5

    Okudugum en hos kurabiye tarifi.. Her kelimesine katiliyorum.. Tek tek. 🙂

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s